Ko smo

Društvo Livar d.d. je najveća visokospecijalizovana livnica za proizvodnju sivog i nodularnog liva u Sloveniji. Vrednosti, koje stvara i živi preko 750 zaposlenih, povezane su u vrednost ODNOSA, koja se odražava u uskoj saradnji te zajedničkom bivstvovanju u dve opštine – Ivančnoj Gorici i Črnomelju. Zahtevnim industrijskim kupcima iz brojnih industrija obezbeđuju kompletna rešenja od razvoja odlivaka do finalizacije i mašinske obrade. Celovito vladanje tehnološkim procesom povezanim sa izradom odlivaka i obradaka, pre svega povezivanje već u razvojnoj fazi, cene brojni ugledni proizvođači poljoprivrednih i građevinskih mašina, superbrzih vozova i teretnih vozila. Njihove odlivke ugrađuju brojni proizvođači kućnih aparata, armatura i pumpi za vodovodnu mrežu, a izvor velikog ponosa im predstavlja sopstvena robna marka i program livenogvozdenih poklopaca i rešetki Livar, koji su ugrađeni u većem delu Slovenije i Jadranskog regiona.Livar sarađuje i jača svoje znanje i iskustva sa Univerzitetom u Ljubljani - Prirodno-tehničkim fakultetom - Odeljenje za materijale i metalurgiju ("Naravnoslovna tehniška fakulteta") i Mašinskim fakultetom ("Strojna fakulteta") - te Institutom za metale i metalne tehnologije ("Inštitut za kovinske materiale in tehnologije") iz Ljubljane. Zaposleni u Livaru učestvuju u svim oblicima edukacija, pomoću kojih se jača njihova inovativnost, kreativnost i odgovornost.

Briga za životnu sredinu

Briga za životnu sredinu je jedno od vodećih načela delovanja Livara, pri čemu u Livaru prate težnju za smanjenjem opterećenja životne sredine na izvorima zagađenja i zajedno sa dobavljačima učestvuju u razvoju ekoloških materijala. Livar je do sada primio 3 priznanja za dostignuća na području efikasnosti potrošnje energije i u saradnji sa Nacionalnim institutom za biologiju na deponiji livničarskih otpadaka Suhi most (Ivančna Gorica) izgradio uređaj za prečišćavanje na biljnoj bazi. Livar svoju ekološku posvećenost dokazuje svojom politikom o životnoj sredini, međunarodnim standardom ISO 14001, učestvovanjem u sistemu ECOvadis i jedinstvenom ekološkom dozvolom izdatom od strane Agencije Republike Slovenije za životnu sredinu.

Proizvodnja odlivaka

Proizvodni program društva Livar obuhvata proizvodnju odlivaka sivog i nodularnog liva te nekih drugih livova, koje prave na šest livničarskih linija. Maksimalne dimenzije automatizovane proizvodnje odlivaka su 900 X 700 X 400 mm, sa težinom pojedinačnog odlivka do 150 kg. Livar dobavlja preko 6.300.000 sastavnih delova godišnje za različite industrije, a većinu izvozi renomiranim društvima na italijanskom, slovenačkom i nemačkom tržištu.


Rešetke i poklopci

Livar je na slovenačkom tržištu i tržištu bivše Jugoslavije poznat po rešetkama i poklopcima sopstvene robne marke, čija je tradicija duža od 50 godina. Znanje i dugogodišnje iskustvo, u kombinaciji sa savremenom tehnologijom, omogućavaju razvijanje uvek novih rešenja na tom području. Program rešetaka i poklopaca nudi proizvode po narudžbini sa natpisom i grafičkom obradom sa livenjem po meri (gradski grb, logotip preduzeća itd). Livar nudi širok spektar proizvoda sopstvenog programa na zalihama, što omogućava fleksibilnost i kratke nabavne rokove. Više informacija o programu poklopaca i rešetaka dobićete u novom katalogu..

Livar obezbeđuje sigurnost i kvalitet korišćenja svojih proizvoda u skladu sa standardom SIST EN 124-<2:2015, kojeg redovno nadzire nacionalni sertifikacioni organ ZAG Ljubljana. Sistem kvaliteta preduzeća je u skladu sa zahtevima ISO 9001. Livar za svaki proizvod iz sopstvenog programa obezbeđuje 7-godišnju garanciju, tako da i na taj način garantuje za kvalitet svojih proizvoda.


Mašinska obrada

U Livaru se odlivci savremenom CNC tehnologijom mašinski obrađuju do takve faze da su spremni da se odmah montiraju. Na odeljenju mašinske obrade izvodi se struganje, glodanje, bušenje, slotovanje i balansiranje. Imaju sopstvenu alatnicu za potrebe izrade steznih i kontrolnih naprava te namenskih alata za sečenje.

Mašinska obrada je važna konkurentska prednost livnice, jer omogućava razvoj celokupnog proizvoda od ideje do završnog obratka. Na taj način omogućena je veća optimizacija radnog procesa, veći stepen fleksibilnosti i kvaliteta, te posledično niži troškovi za naručioca.
CGS Labs d.o.o. International - Terms of use

This internet store has not been optimized for users within the USA, Canada, Australia and New Zealand.

If you are from these regions, please visit CGS Plus USA site for the most relevant information,
pricing and promotions.

Go to CGS plus USA store     Agree and continue to CGS plus International store